De 5-staps analyse van zoekwoorden voor concurrenten (+gratis sjabloon!) (2024)

Je hebt gehoord van zijn magische krachten. Digitale marketeers zweren erbij en zeggen dat het enkele van de meest gezochte zoekwoorden in uw branche kan onthullen.

Analyse van zoekwoorden van concurrenten.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (1)

Maar er zijn talloze concurrenten om uit te zoeken, honderden verschillende tools die u zou kunnen gebruiken en nog meer zoekwoorden om te overwegen. Hoe ter wereld kun je die magie benutten zonder honderden uren te spenderen?

Door een beproefd proces te volgen dat alle ruis doorzoekt. In dit bericht ga ik je door het proces leiden dat ik bij mijn bureau, Rank Tree, heb gebruikt om concurrenten toe te eigenen,Game of Thrones-stijl,namens mijn cliënten.

Inhoudsopgave

 • Wat is een zoekwoordanalyse van concurrenten?
 • Hoe analyse van zoekwoorden van concurrenten uit te voeren
 • Analysetools voor zoekwoorden van concurrenten
 • Sjabloon voor analyse van zoekwoorden van concurrenten

Wat is een zoekwoordanalyse van een concurrent?

Een analyse van zoekwoorden van concurrenten is het proces van het uitzoeken van de zoekopdrachten waarvoor uw concurrenten scoren in de zoekresultaten, en het reverse-engineeren van wat ze hebben gedaan om hen te overtreffen.

Het kan gebruikt worden voorzoekwoordonderzoek doen voor zowel SEO als PPC, en is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om zoekwoorden met de hoogste intentie voor uw bedrijf te vinden (d.w.z. zoekwoorden die leiden tot conversies op uw website en verkopen).

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (2)

Afbeeldingsbron

En ik kan dit verifiëren. Zoekwoorden van concurrenten, in zowat elke campagne die we doen, zijn een van de grootste factoren in de SEO-beslissingen die we nemen.

Maar ondanks zijn geweldige krachten, doen veel mensen het verkeerd. En dezelfde veelgemaakte fouten maken die andere mensen maken, kan je volledig saboteren. Dat is wat we in het onderstaande proces zullen vermijden.

Hoe u een snelle en effectieve zoekwoordanalyse van concurrenten kunt uitvoeren

Gebruik dit proces om te vinden wat ik noemgouden trefwoorden: zoekwoorden met een hoge intentie en een hoog volume diewaar uw site voor kan scorensnel.

Stap 1: Begrijp wat uw klanten zoeken

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken met SEO en PPC in het algemeen, is jagenzoekwoorden met een hoog volume. Dit is dodelijk omdat ranking voor een zoekwoord met een hoog volume zich niet altijd (en vaak ook niet) vertaalt in leads en conversies.

Het zoekwoord 'contentmarketing' heeft bijvoorbeeld een maandelijks zoekvolume van 14.000. Ik zou mijn site kunnen rangschikken voor dit zoekwoord en duizenden bezoekers krijgen, maar geen van hen zal klanten worden. De mensen die op die zin in Google zoeken, proberen gewoon te achterhalen wat contentmarketing is. De meesten van hen zijn waarschijnlijk niet op zoek naar contentmarketingdiensten.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (3)

Daarom is het zo belangrijk om erachter te komen wat uw klanten daadwerkelijk zoeken in Google voordat u aan dit proces begint. Om dit te doen, moet u veel meer weten dan alleen uwdoelgroependemografie. Je moet weten:

 • Vragen die ze stellen
 • Problemen waar ze mee worstelen
 • Doelen die ze hebben
 • Dingen waar ze over praten

Dit helpt u bij het in kaart brengen van zoekwoorden op basis van dingen die uw klanten denken en waarmee ze worstelen terwijl ze zich bovenaan, in het midden en onderaan uw trechter bevinden. En deze context onderscheidt sites met veel verkeer maar geen conversies van sites met veel verkeerEn tonnen conversies. Als je hierbij hulp nodig hebt, heb ik dit gemaaktstapsgewijs proces voor het toewijzen van zoekwoorden aan uw trechter.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (4)

Weet u niet zeker wat uw publiek zoekt? Gebruik ons ​​gratis hulpprogramma voor zoekwoorden om erachter te komen!

Stap 2: Bepaal uw top 3 concurrenten

Met een mijlendiepe kennis van wat uw potentiële klanten zoeken in Google, is het tijd om dat te doenidentificeer uw belangrijkste concurrenten.

Er zijn waarschijnlijk honderden verschillende bedrijven die producten of diensten leveren die enigszins op die van u lijken, maar voor deze oefening moeten we uw belangrijkstedrieconcurrenten.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom ik aanbeveel om alleen naar je top drie concurrenten te zoeken:

 1. Niemand heeft tijd om onderzoek naar zoekwoorden van concurrenten uit te voeren bij 100 concurrenten.
 2. Uw naaste concurrenten zijn uw beste keuze voor het vinden van zoekwoorden met de hoogste intentie in uw markt.

Dit is de 80/20 van onderzoek naar zoekwoorden van concurrenten en ik heb talloze keren geweldige zoekwoorden gevonden door slechts drie concurrenten te onderzoeken.

We zijn op zoek naar die concurrenten die de vloek van je bestaan ​​zijn. Degenen die:

 • Target hetzelfde klantenbestand.
 • Het meest op u lijken (in termen van producten of diensten).
 • Blijf het meest in gedachten.

Stap 3. Selecteer de hulpprogramma's voor analyse van zoekwoorden van uw concurrent

Detool die u gebruikt om zoekwoorden van concurrenten te vindenkan je maken of breken. Waarom? Omdat de statistieken die deze tools bieden, bepalen op welke zoekwoorden u besluit te zoeken, en sommige tools hebben nauwkeurigere statistieken dan andere.

Ik raad aan om met meer bekende tools te gaan die toegang hebben tot tonnen gegevens, omdat ze nauwkeurigere statistieken hebben over hoeveel een term wordt doorzocht en hoe concurrerend deze is. Ik gebruik meestal een combinatie van:

 • SEO-tools zoals Ahrefs en Semrush om de zoekwoorden te identificeren.
 • Rapportagetools zoals Google Search Console enGoogle Analytics4om vergelijkingen te maken tussen uw concurrentieanalyse en het bestaande verkeer dat naar uw site komt. Het kan zijn dat u al een aantal van de zoekwoorden raakt die in uw onderzoek opborrelen en dat uw inhoud alleen moet worden verfijnd (kunnen we u interesseren voor sommigeVoor SEO geoptimaliseerde sjablonen voor blogposts?).

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (5)

Ik suggereer niet dat dit dealleentools die u zou moeten gebruiken - zorg er gewoon voor dat u begrijpt (op een hoog niveau) hoe een tool zijn statistieken berekent. Geef elke tool door die geen staat van dienst heeft met nauwkeurige gegevens en berekeningen. Te veel mensen negeren dit volledig tot hun eigen risico.

Stap 4: analyseer de URL's van uw concurrenten

Nu zijn we toe aan de goede dingen. Pak de URL's van uw top drie concurrenten die in stap 2 zijn geselecteerd en gebruik uw favoriete tool om de zoekwoorden te analyseren waarop ze scoren.

De meeste tools hebben een versie van een "Site Explorer" zoals Ahrefs heeft, waar u betaalde zoekwoorden, organische zoekwoorden, backlinks, rankings en meer kunt zien voor elke URL die u invoert.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (6)

In dit voorbeeld heb ik de trefwoorden gefilterd om 'hoe' te bevatten

Sommige tools hebben ook rapporten over trefwoord- of inhoudskloof waarin u met één klik op de knop meerdere concurrenten kunt invoeren en hun posities kunt vergelijken met die van u. Dit is de Content Gap-tool van ahrefs:

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (7)

En dit is de Gap Analysis-tool van Semrush:

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (8)

5. Identificeer uw gouden zoekwoorden

Ongeacht welke tool u gebruikt, de sleutel hier is het identificeren van zoekwoorden die uw concurrenten daarvoor rangschikken:

 1. Trek het juiste soort bezoekers aan (d.w.z. ze trekken klanten aan, niet alleen bezoekers).
 2. Jij kaninhoud creëren(of optimaliseer bestaande content) want dat is beter dan je concurrenten.
 3. Zorg voor voldoende zoekvolume om het waard te zijn om in te investeren.

Dit zijn de 'gouden zoekwoorden' waar we het in stap 1 over hadden - degene die u zou moeten proberen te stelen van uw concurrenten. Dit zal grotendeels subjectief zijn op basis van een aantal factoren, zoals of u deze analyse uitvoert voor SEO of PPC en wat uw doelen zijn.

Met dit Google-spreadsheetsjabloon kunt u uw zoekwoorden indelen op basis van de criteria die het meest logisch zijn, of dat nu zoekvolume, concurrentie, fase van de trechter of intentie is.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (9)

Klik hier om een ​​kopie van dit sjabloon te maken.

Altijd, eigenlijk altijd Google het zoekwoord

Dit is de gemakkelijkste manier om erachter te komen wat voor soort bezoekers u kunt verwachten. Google wil mensen het beste antwoord op hun vraag geven, dus we kunnen er redelijkerwijs van uitgaan dat de top-ranking resultaten in de meeste gevallen de beste antwoorden geven (volgens Google).

Soms vind je een zoekwoord waarvan je denkt dat het een homerun is en dan toont de SERP volledig irrelevante resultaten of een merkterm voor een product, dienst of bedrijf waar je nooit je tijd aan zou willen verspillen.

Kijk niet alleen naar de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden

Over het algemeen meten statistieken voor de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden het aantal links dat de best gerangschikte URL's hebben voor een bepaald zoekwoord. Het zijn geen 100% nauwkeurige metingen van hoe moeilijk het zal zijn om te rangschikken.

Daarom raad ik aan om ook naar de Domain Rating (DR) ofDomein Autoriteit (DA)van elk van de beste resultaten voor alle zoekwoorden die u overweegt. Soms zie je een zoekwoord waarvan een tool zegt dat het "erg moeilijk" is met superlage DR-sites (zoals 20) in de top 10, en vice versa. Dit is meestal een indicator dat het eigenlijk gemakkelijker of moeilijker is om te rangschikken dan de moeilijkheidsstatistieken beweren.

The 5-Step Competitor Keyword Analysis (+Free Template!) (10)

Maak analyse van concurrerende zoekwoorden tot een hoofdbestanddeel van uw PPC- en SEO-strategieën

Competitief zoekwoordenonderzoek helpt u snel en eenvoudig de beste zoekwoorden in uw niche te vinden. Het is verreweg de meest vruchtbare strategie die ik heb gebruikt, en ik ken veel mensen die hun zoekwoorden bijna uitsluitend op deze manier vinden.

Onthoud dat dit een spel is van kwaliteit boven kwantiteit. Het juiste verkeer is beter dan veel verkeer. En dit proces helpt u bij het definiëren van het "juiste" verkeer voor uw site. Benader dit met een mentaliteit van "reverse engineering".

U heeft de beste kans om de zoekwoorden van uw concurrenten te gebruiken wanneer u ze verslaat in hun eigen spel en Google de antwoorden geeft waarnaar het op zoek is.

Om samen te vatten, hier leest u hoe u een zoekwoordanalyse van een concurrent uitvoert:

 1. Begrijp de termen waarop uw doelgroep zoekt
 2. Kies je gereedschap
 3. Identificeer uw top drie concurrenten
 4. Steek ze in het gereedschap
 5. Vind uw gouden zoekwoorden

Over de auteur

Hunter Branch is de oprichter vanRang Boom- een contentmarketingbureau dat blogs heeft ontwikkeld die online bedrijven van zeven cijfers voeden.

De 5-staps analyse van zoekwoorden voor concurrenten (+gratis sjabloon!) (2024)

FAQs

Hoe maak je een Concurrentiematrix? ›

Je bouwt een goede concurrentiematrix door de volgende drie stappen te volgen:
 1. Bepaal de sterkten die je wenst te tonen en te meten.
 2. Selecteer je meest geschikte concurrenten.
 3. Evalueer en plot je concurrenten in de matrix.

Hoe bepaal je concurrenten? ›

Wanneer je de doelgroep hebt bepaald, is het tijd om je concurrenten in kaart te brengen. Zet bijvoorbeeld vijf van je grootste concurrenten op een rij, en noteer per concurrent hun doelstellingen en beschrijf de manier van hun aanpak. Vergeet geen onderscheid te maken tussen je directe en indirecte concurrenten.

Wat is een goed voorbeeld van indirecte concurrentie? ›

Directe en indirecte concurrenten

Een directe concurrent biedt min of meer identieke producten en/of diensten aan, terwijl een indirecte concurrent een alternatief voor een productcategorie aanbiedt. Een verkoper van lenzen is bijvoorbeeld een indirecte concurrent van de brillenverkoper.

Welke verschillende concurrentieanalyse zijn er? ›

Concurrentie is onder te verdelen in 4 vormen:
 • Merken concurrentie.
 • Product concurrentie.
 • Generieke concurrentie.
 • Behoefte concurrentie.

Wat onderzoek je bij een concurrentie analyse? ›

Een concurrentieanalyse is een uitgebreid onderzoek naar uw belangrijkste concurrenten. Vanuit verschillende oogpunten bekijkt u wat uw concurrenten doen en hoe zij het doen. Zoals werkwijzen van uw concurrenten en de successen die zij daarmee behalen/behaald hebben.

Hoe ziet een concurrentie analyse eruit? ›

Een concurrentieanalyse bestaat uit twee onderdelen: een markt- of brancheonderzoek en een concurrentieanalyse. In een marktonderzoek kijk je naar de algemene mogelijkheden en ontwikkelingen binnen jouw branche. In een concurrentenanalyse onderzoek je het gedrag van je directe concurrenten.

Hoe werkt een Concurrentiematrix? ›

In de concurrentiematrix gaat u verbanden leggen tussen verschillende factoren die voor uw onderneming belangrijk zijn. Deze factoren kunt u in een tabel plaatsen, waarmee u inzicht krijgt in de sterke en zwakke punten van uw bedrijf en uw concurrenten.

Wat zijn de 5 krachten van Porter? ›

Volgens Porter zijn de vijf krachten die de mate van concurrentie bepalen de volgende:
 • De macht van leveranciers;
 • De macht van afnemers;
 • De mate waarin substituten en complementaire goederen verkrijgbaar zijn;
 • De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt;
 • De interne concurrentie van spelers op de markt.

Welke bedrijven zijn concurrenten? ›

Inzicht in je concurrenten

Dit zijn bedrijven of organisaties die vrijwel hetzelfde aanbod hebben als jij, binnen dezelfde markt als waarin jij zit. Daarnaast hebben zij vaak dezelfde doelgroep(en) in hun vizier als jij. Wil je een vitaal bedrijf hebben dan moet je kunnen reageren op je concurrenten.

Waarom is het belangrijk om je concurrenten te kennen? ›

Door goed te weten wie jouw concurrenten zijn en wat zij doen, kun je hierop inspelen met jouw eigen business. Op die manier kun jij je beter onderscheiden van alle andere bedrijven en er voor zorgen dat potentiële klanten voor jou kiezen.

Wat is eerlijke concurrentie? ›

De precieze wetgeving kan verschillen, maar wat altijd geldt is het principe van eerlijke concurrentie (ook wel antitrust-, monopolie- of mededingingswetgeving genoemd). De doelstelling blijft gelijk: ervoor zorgen dat markten efficiënt werken op basis van concurrerende prijzen, keuzevrijheid voor klanten en innovatie.

Wat is perfecte concurrentie? ›

Volkomen concurrentie is een marktvorm die gekenmerkt wordt door een groot aantal vragers en aanbieders, hom*ogene goederen, een transparante markt en vrije toe- en uittreding.

Wat betekent concurrentie analyse? ›

Een concurrentieanalyse is een vorm van marktverkenning waarbij wordt gekeken naar de omgeving waarin een organisatie opereert en specifiek naar de concurrenten die in dezelfde markt actief zijn. De concurrentenanalyse begint met het beschrijven van de eigen dienstverlening.

Hoe maak je een marketing analyse? ›

Deze zeven stappen vormen de hoofdstukken van je marketingplan:
 1. Maak een SWOT-analyse. In een SWOT-analyse zet je de belangrijkste sterktes en zwaktes van je bedrijf en bepaal je kansen en bedreigingen. ...
 2. Bepaal je marketingdoelen. ...
 3. Kies je doelgroep. ...
 4. Creëer je merk. ...
 5. Kies je marketingmix. ...
 6. Stel je budget vast. ...
 7. Maak een planning.
Jul 20, 2023

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5632

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.